Wednesday, January 13, 2010

Restu


" Cinta tanpa restu ,
adakah kekal bahagia ataw _________ ? "



Aku saja ungkitkan benda ini sbb pagi tadi aku dgr radio hot fm , Fafau and Fbi busy settle kan prob sorang pendengar . Okay lebih kurang mcm ni lah cerita die ;

Dah 3 tahun kawan , then nak bertunang mak bpk Si Perempuan ni letak 10 Ribu .Adakah sbb Parents die tak restu lantas meletakkan harga yg tinggi supaya hajatnya terbatal ataw Parents Si Perempuan ini nak melihat sejauh mane Si Lelaki blh menjaga /membela / memelihara Anaknya ..

Semua mesti ada pendapat tersendiri dan bg aku RESTU ITU TERSANGAT LAH PENTING .Okay teori die senang je , begini ; Orang tua sudah banyak lalui asam garam kehidupan, sedangkan kite ni baru nak merasa apa itu masin , apa itu manis , apa itu masam terkadang terasa "Pahit" .Ini kan pula MakBapak, jangan tak tahu mereka nihh ada satu 'AURA' yg dapat melihat sejauh mane hubungan anak mereka akan bertahan. Senang cerita naluri seorang Ibu blh merasakan yang mane terbaik buat anak mereka,Hebatkan ! Jadi kalu MakBapak dah kata TAKRESTU , takpayah lah cari nahas nak jugak tentangg ! Nanti kalu cerai berai ,umah MakBapak jugak yg kau dtg! Aku tak kata 100% akan bercerai , tapi majoriti yg berkawin tanpa restu mmg akan ke arah penceraian . Memang betul lah kalau orang sebok berkata 'Restu Keluarga Penting' . Tapi zaman skrg nih , ada lagi ke anak anak yg nak dengar ckp ? Kalu mak kata takyah , Jangan buat ! Kalu mak tak bagi , Jangan lakukan ! Kalu mak kata TIDAK , Jangan bantah ! Ada lagi ke anak seperti itu ?? Degil kan , aku ? kau ? kite ? semua sama jehh . Nampak cinta , rabun semua pemandangan lain ! Haih, kite masih budak .. masih merangkak .. kalu dpt berjalan pun belum cukup teratur pergerakkan nya ! ;D Setuju ?


Ataw korang rasa akan bahagia ? Okay bagaimana ? bgth aku ;
Kawen lari ? then mulakan hidup baru ?Hem.. tenang ke hidup begitu? Hidup tanpa keluarga disisi ,hanya bergantung pada Sang suami ?? Huh! Kite semua akan merasa setiap perbuatan yg kite lakukan terhadap org lain ..Ini kan pula pada MakBapak sendiri ? Kau pasti dpt habuan!! Kau sendiri akan rasa menjadi seorang Ibu , seorang Mak , seorang Mama , seorang Umi dan tak kira la apa sekali pun gelaran itu . Kau pasti akan merasa setiap perbuatan yg kau penah lakukan dulu !



Ini kajian aku , percaya ataw tidak aku berikan pada Otak Engkau untuk berfikir !



7 comments:

Anonymous said...

jolly : huhu. aku setuju ngan ko.

Anakrosemerah said...

haha,
aku setuju lah.
tp kalo nak diikut kan.
tetiba je ko utara kan topik nie.
ohh,aku thu,sbb ko kena puji mak ko kan.
die bru je lepas belanja makan.

so moral of the story,
bila dh dapat gaji.
bagi mak duit skit untuk duit minyak,
hari2 anta g keja,dengan jalan jam.
takpun elok gak kalo pg2 ko wat kan brkfst untuk mak ko.hehe

Anak Bongsu Cik Shukor && Cik Noni said...

HAHA.
Taklah! takde kena mengena dengan belanja lunch hour tadi la nadia !
haih, saya tak makan rasuah okay! :DD

Cik Noni okay ,dia serahkan 100% kt anak anak tok memilih..tapi apa apa tanggung sendiri :)

liyanaKim said...

restu tu sangt penting.

tapi kadang aku rasa. kalau tak di restu pun. mesty lah diri sendiri nak ngan orang yang kita cinta kan kak.

Anak Bongsu Cik Shukor && Cik Noni said...

itu sudah tentu ,
HAHAHA .
semua terserah pada kita.
nilai sendiri, mane lebih penting .
kehendak hati atau keberkataan family?

Anonymous said...

btl la tuh.sgt tepat
pape jd tmpt mak bapak jugak yg kite cri
hehehe :P

aten

Anak Bongsu Cik Shukor && Cik Noni said...

hihi.
macam ada pengalaman je
:)